Chatbots (in de klas): De toekomst van leren of de snelweg naar luiheid?
- lienmarivoet
- 22 dec 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 8 jan

Een artikel uit Fons 19: Alle 20 Fons-nummers – Welkom bij Fons!
AI en chatbots in de klas: hoe ga ik hiermee om?
Zelf botste ik al enkele keren tegen die artificiële muur. Leerlingen die schrijfopdrachten indienen die overduidelijk niet door hen zijn geschreven. Te moeilijke woorden voor een 12-jarige, of opmerkelijk weinig spel- en schrijffouten. Boos worden is moeilijk, aangezien ik zelf voortdurend AI inroep voor inspiratie, het nalezen van e-mails op spelfouten, of om hét antwoord te vinden op een eindeloze discussie met vrienden over of het nu ‘het Kruidvat’ of ‘de Kruidvat’ is. Gebruik je AI om je huiswerk te laten maken, om er snel van af te zijn of om vooral niet te hard te moeten werken? Of gebruik je een chatbot als assistent of snelle zoekmachine? Ik vind dat er echt een verschil is.
Leerlingen moeten naar mijn mening zelf nadenken over wat ze schrijven en hoe ze het schrijven. Achteraf kunnen ze AI gebruiken als spellingscorrector of om extra ideeën aan te leggen. Hoewel ik dacht: “Ik ga nooit meer schrijfopdrachten voor het vak Nederlands kunnen doen, iedereen gebruikt AI, waarom zou ik een computer moeten en zelfs willen verbeteren en punten geven?”, bracht dit artikel me tot het besef dat AI, bijvoorbeeld ChatGPT, op vele manieren kan worden ingezet die bijdragen aan het leerproces van leerlingen, in plaats van er afbreuk aan te doen en ze lui of dom te maken.
ChatGPT gebruiken in de les om leerlingen te laten zien dat ook het internet en vooral die ‘slimme’ computers niet foutloos zijn, is een goede manier om aan te tonen dat we niet alles zomaar moeten overnemen. Zo'n bot is enkel zinvol als we zelf ons gezond verstand blijven gebruiken. We kunnen hem ook gebruiken als assistent, om te leren brainstormen, om argumenten te onderbouwen met bronnen (hoewel ze nog geen bronvermelding kunnen geven), om teksten na te lezen, enzovoort.
Het artikel brengt heel wat aandachtspunten, maar ook mogelijkheden naar voren om chatbots te integreren in de les Nederlands. Misschien moet ik AI de komende lessen ook maar wat meer inzetten, om leerlingen zelf op zoek te laten gaan naar het antwoord op een vraag zoals: “Waarom schrijf ik ‘ik heb beloofd om…’ met een -d op het einde, terwijl de regel van ’t ex-kofschip ons leert dat een woord dat eindigt op een -f een -t krijgt?” Maar ook tijdens lessen die gaan over verschillende teksttypes, tekstdoelen en tekstsoorten kan een chatbot handig zijn om unieke voorbeelden aan te halen. Toch?
AI blijft vaag en maakt me ook wat onzeker in mijn rol als leerkracht. Mag ik het integreren in de les, of toch beter niet? Wanneer mogen leerlingen het gebruiken? Wat als leerlingen hun taak of huiswerk laten maken door een chatbot?
Wat denk jij van AI en chatbots in de klas of in het onderwijs algemeen? Hoe zou jij het gebruiken? Of gebruik jij het al? Ik hoor er graag meer over!
Dag Lien
Ik heb zelf een tijdje geleden ook een reactie geplaatst op een artikel uit Fons over het gebruik van ChatGPT.
Persoonlijk vind ik dat we het beter kunnen omarmen in plaats van negeren. Gaat het een groot effect hebben op de schrijfvaardigheid van de leerlingen? Niet echt, maar het zet hen wel aan het denken over hoe ze iets overbrengen en hoe ze een tekst moeten vormgeven. ChatGPT biedt zowel goede als slechte voorbeelden, en het is aan de leerlingen om te bepalen wat ze wel en niet kunnen overnemen. Dit helpt hen om een kritische blik te ontwikkelen, iets wat ik zeker toejuich.
Recent heb ik ChatGPT gebruikt in een les rond het…
Dag Lien
Ik ben nog geen gebruiker van chatbots/AI in de klas, hoewel ik het al door verschillende mensen voorgesteld gekregen heb die het, net zoals jij, als inspiratiebron gebruiken of om teksten te laten nalezen. Wat ik wel doe, is mijn cursisten erop wijzen dat ze AI kunnen gebruiken om bijvoorbeeld de schrijffouten uit hun mails te halen. Maar ik zeg er altijd bij dat als ze bijvoorbeeld op sollicitatiegesprek gaan en de ronkende woorden die ze in hun mail of brief gebruikt hebben niet kunnen uitleggen, ze door de mand zullen vallen. Ik probeer hen bij te brengen dat AI op gepaste wijze gebruikt moet worden en dat ze vooral dicht bij zichzelf moeten blijven als ze teksten schrijven. Misschien…